Wijzigingen in CZO regelgeving
Naar aanleiding van feedback van zorgorganisaties en een interne evaluatie, past het CZO (College Zorgopleidingen) de eigen regelgeving aan om beter aan te sluiten bij de zorgpraktijk. De bestaande regels werden als complex en nog niet praktisch genoeg ervaren. Met de nieuwe documenten geeft het CZO zorgorganisaties, opleidingsinstituten en studenten meer duidelijkheid over de eisen die het CZO stelt voor CZO-erkenning en het behoud van deze erkenning.
Kaderbesluit en kwaliteitskader
De CZO-regels werden voorheen verspreid over verschillende documenten, waaronder het kaderbesluit, het normenkader, de overgangsregeling en de handreiking. Deze zijn nu samengevoegd in twee documenten: het kaderbesluit en het kwaliteitskader. In het kaderbesluit staan alle eisen voor opleidingen, zorgorganisaties en opleidingsinstituten die nodig zijn om een CZO-erkenning te verkrijgen en te behouden. Ook staan er eisen in ten aanzien van studenten, registratie en diplomering.
Het kwaliteitskader beschrijft de standaarden waaraan een organisatie moet voldoen om een CZO-opleiding aan te mogen bieden. Nieuw is het kwaliteitskader voor opleidingsinstituten, dat voorheen niet bestond. We hebben zowel het nieuwe kwaliteitskader voor opleidingsinstituten als het bestaande kader voor zorgorganisaties herzien, zodat beide beter op elkaar aansluiten.
In januari worden de aangepaste documenten op onze website gepubliceerd.
De belangrijkste wijzigingen
In het nieuwe kaderbesluit hebben we ook zaken aangescherpt. Dit is noodzakelijk om de kwaliteit van CZO-opleidingen en de waarde van CZO diploma’s en certificaten te behouden. De belangrijkste wijzigingen staan hieronder vermeld.
Erkenning als zorgorganisatie en opleidingsinstituut
- De erkenning van een zorgorganisatie of opleidingsinstituut wordt verstrekt op drie niveaus: organisatie, zorgdomein en opleidingsniveau. Een zorgdomein is een aandachtsgebied binnen de gezondheidszorg waartoe het CZO organisaties indeelt ten behoeve van de erkenning, zoals ziekenhuiszorg of ambulancezorg.
- De erkenning wordt voor vijf jaar verstrekt.
- Een erkenning voor een specifieke opleiding of een specifiek zorgdomein van een zorgorganisatie of opleidingsinstituut kan worden ingetrokken als er langer dan 24 maanden geen studenten zijn opgeleid. De rest van de organisatie-erkenning blijft dan wel in stand.
- Een opleidingsinstituut en zorgorganisatie dienen een samenwerkingsovereenkomst met elkaar aan te gaan waarin zij afspraken maken over de opleidingen waar zij in gezamenlijkheid verantwoordelijk voor zijn (praktijkonderwijs/werkplekleren en theoretisch onderwijs).
CZO-opleidingen
- Alle CZO-opleidingseisen worden in 2025 en 2026 vervangen door CZO-opleidingsplannen.
- Er is een kwaliteitskader voor opleidingsinstituten opgesteld.
- Als er landelijk geen enkele student wordt opgeleid of gediplomeerd is in een periode van twee jaar, zal het CZO de opleidingserkenning landelijk opheffen. De opleiding wordt dan uit het opleidingsstelsel gehaald.
Voor studenten
- Studenten dienen ingeschreven te staan in ‘mijnczo’ voorafgaand aan of direct na de start van de CZO-opleiding. Het is vanaf januari niet meer toegestaan voor studenten om zich na zes weken na de start met de opleiding in te schrijven in het studentenregister. Het CZO zal dan geen diploma of certificaat meer verstrekken. De organisatie komt dan ook niet in aanmerking voor een beschikbaarheidbijdrage.
- Er dient aantoonbaar een opleidingsinspanning over een redelijke termijn te worden geleverd door een student om in aanmerking te komen voor een CZO diploma, getuigschrift of certificaat. Dat betekent concreet dat het niet meer mogelijk is om een certificaat of diploma aan te vragen direct na registratie voor de opleiding in ‘mijnczo’.
Duidelijkheid en kwaliteitsborging
Het nieuwe kaderbesluit in samenhang met de kwaliteitskaders voor zorgorganisaties en opleidingsinstituten is een aanscherping van de oude regelgeving. De uitgangspunten zijn niet veranderd.
Als CZO streven we naar duidelijkheid, transparantie en proportionaliteit. Daarnaast willen we werken vanuit vertrouwen en samenwerking. Organisaties die door ons worden erkend, krijgen de ruimte om zelf toezicht te houden op de kwaliteit van de opleidingen die zij aanbieden, en het vertrouwen dat zij die kwaliteit intrinsiek hoog willen houden. De eisen die nu worden gesteld, zijn op voorhand helder en moeten ervoor zorgen dat er een minimale kwaliteit wordt geboden, die door alle betrokkenen nageleefd kan worden. Alleen organisaties die voldoen aan onze eisen, kunnen opleidingen verzorgen die leiden tot een CZO diploma, getuigschrift of certificaat.
Vervolgstappen
Verbetering werkprocessen
Naast het verduidelijken van het regelgevend kader werken we momenteel ook aan verbetering van de interne werkprocedures voor erkenningen en nulmetingen. Er is met name aandacht voor de doorlooptijd, het contact gedurende de procedure met zorgorganisaties en opleidingsinstituten, en duidelijkheid over hetgeen wij van organisaties verwachten voorafgaand, tijdens en na afloop van de erkenning.
Introductie CZO opleidingsplannen
Een vervolg op de aangepaste kaders is om alle CZO-opleidingseisen in een gelijk format te beschrijven, een opleidingsplan. In het CZO-opleidingsplan wordt duidelijk beschreven wat de inhoud van de opleiding is, eisen die aan de student, zorgorganisatie en opleidingsinstituut worden gesteld, en de EPA’s+ EOLin relatie tot de CanMEDS_ competentiegebieden. Met de uniformering van de opleidingsplannen willen we de verschillen wegnemen die bestaan tussen diverse opleidingen en clusters.
Met deze vereenvoudigde en gestroomlijnde aanpak hoopt het CZO zorgorganisaties en opleidingsinstituten vanaf 2025 beter van dienst te zijn, zodat de kwaliteit van opleidingen gewaarborgd blijft.
Actief contact vanuit het CZO
In januari publiceren wij de vernieuwde documenten op onze website. In het eerste kwartaal 2025 nemen wij ook actief contact op met organisaties die reeds door ons zijn erkend of in afwachting zijn van het inleveren van een nulmeting.
Contact en vragen
Mocht je meer informatie willen, kan je contact met ons opnemen via Hanneke Verheijde, bestuurssecretaris CZO via bestuur@czo.nl.