Skip to main content
Terug

Specifieke situaties

Op deze pagina vertellen we meer over specifieke situaties die regelmatig voorkomen.

EPA bij andere zorgorganisatie of op andere afdeling

Wanneer een zorg- of beroepssituatie niet voorkomt op de werkplek van de student

Wanneer een zorg- of beroepssituatie, zoals bedoeld in de EPA, niet voorkomt op de werkplek van de student, kan de EPA niet op deze werkplek worden gedaan. Het leren en ontwikkelen dient dan gedurende een bepaalde periode plaats te vinden op een andere werkplek, waar deze zorg- of beroepssituatie wel voorkomt.

  • Als deze werkplek zich binnen de eigen door het CZO erkende zorgorganisatie bevindt, maar op een andere afdeling, kan de student volgens het opleidingsprogramma van deze werkplek leren en zich ontwikkelen tot bekwaamheid in een periode die in verhouding staat tot de credits van de betreffende EPA. De leer-/arbeidsovereenkomst van de student hoeft niet te worden aangepast en de registratie in mijnczo hoeft niet te worden veranderd.
  • Als deze werkplek zich buiten de eigen organisatie bevindt, kan de student in een andere door het CZO erkende zorgorganisatie volgens het opleidingsprogramma van die werkplek leren en zich ontwikkelen tot bekwaamheid in een periode die in verhouding staat tot de credits van de betreffende EPA. Deze organisatie is dan verantwoordelijk voor het leren en ontwikkelen van de student tot en met de bekwaamverklaring. Voorwaarde is een detacheringsovereenkomst met deze door het CZO erkende zorgorganisatie en een aparte registratie in ‘mijnczo’ door de student voor de betreffende EPA. 

Dit is alleen toegestaan als 

  • De student wordt gedetacheerd aan de 'nieuwe EPA-verlenende' door het CZO erkende zorgorganisatie. 
  • De student registreert zich in ‘mijnczo’ bij de EPA-verlenende zorgorganisatie voor de betreffende EPA('s). NB Dit kan alleen als de EPA-verlenende zorgorganisatie is erkend door het CZO. 
  • De EPA-verlenende zorgorganisatie dient de student in 'mijnczo’ bekwaam te verklaren.  
  • De student kan vervolgens een EPA-certificaat downloaden in ‘mijnczo’, waarop de naam van de EPA-verlenende zorgorganisatie is vermeld voor deze EPA(‘s).
  • De betreffende EPA is onderdeel van een kernleerroute. Het is nodig dat de zorgorganisatie - waar de student de rest van de kernleerroute volgt - de betreffende EPA(’s) aanmerkt als ‘vrijgesteld’ in ‘mijnczo’.  

Wanneer een zorg- of beroepssituatie weinig voorkomt op de werkplek van de student

Wanneer een zorg- of beroepssituatie, zoals bedoeld in de EPA, niet vaak voorkomt en wel essentieel is voor de zorg op de werkplek, kan het leren en ontwikkelen gedurende een bepaalde periode ook plaatsvinden op een andere door het CZO erkende werkplek, binnen of buiten de organisatie, waar deze zorg- of beroepssituatie frequenter voorkomt. Op die manier kan de student in een kortere periode voldoende exposure krijgen en ervaring opdoen met de zorg- en beroepssituatie. Dit kan het leertempo bevorderen. 

Bekwaamverklaring dient plaats te vinden op de eigen reguliere werkplek van de student in de zorgorganisatie waar de student een leer-/arbeidsovereenkomst mee heeft, en waarbij de student in mijnczo is geregistreerd. 

  • Als deze werkplek zich binnen de eigen organisatie bevindt, kan de student volgens het opleidingsprogramma van deze werkplek leren en zich ontwikkelen tot bekwaamheid in een periode die in verhouding staat tot de credits van de betreffende EPA. Er is geen aanvullende actie vereist voor student, zorgorganisatie of CZO.
  • Als deze werkplek zich buiten de eigen organisatie bevindt, kan de student specifieke kennis en vaardigheden leren toepassen en feedback ontvangen tot en met supervisieniveaus 1 en 2. Leren en ontwikkelen op supervisieniveau 3 en het bekwaam verklaren volgen daarna, volgens het opleidingsplan, op de eigen reguliere werkplek. Bekwaamverklaring kan in dit geval niet plaatsvinden, aangezien er geen leer-/arbeidsovereenkomst met de betreffende werkplek is. Dit betekent dat de student onder voortdurende supervisie moet werken. 

Stage niet bedoeld om student bekwaam te verklaren

Een stage in een andere zorgorganisatie kan een niet-verplicht onderdeel zijn van een kernleerroute op verzoek van de zorgorganisatie zelf, zonder dat de stage het doel heeft om de student op de betreffende plek bekwaam te verklaren. In dat geval dient de eigen zorgorganisatie die de stage organiseert rekening te houden met onderstaande.  

  • De bewijslast voor het bekwaam verklaren dient binnen de eigen zorgorganisatie te worden verzameld. Deze stage kan gelden als verdieping, maar mag niet als doel hebben bekwaam verklaren. 
  • De student laat in de eigen organisatie zien bekwaam te zijn, voordat hij/zij bekwaam verklaard kan worden. De bekwaamverklaring kan dus niet enkel op basis van de bewijslast vanuit de stage verlenende zorgorganisatie plaats vinden.   
  • De eigen zorgorganisatie is altijd verantwoordelijk voor een veilige leeromgeving en deskundige begeleiding, dit geldt ook voor de stageplek. 

 

Verlenging van een opleiding of kernleerroute 

Een verlenging van een opleiding of kernleerroute hoeft niet gemeld te worden bij het CZO. Met uitzondering van een verlenging voor de opleiding tot radiodiagnostisch laborant of radiotherapeutisch laborant. Hier moet vanaf de tweede verlenging akkoord worden bevonden door de opleidingscommissie radiologisch laboranten (zie reglement registeren, diplomeren en certificeren, paragraaf 1.4). 

En er zijn vijf opleidingen oude stijl waarbij het niet noodzakelijk is om de verlenging door te geven mits deze binnen de termijn van 1 jaar blijft. Dit is opgenomen in de opleidingseisen bij de beschrijving van de overige eisen (te vinden op de laatste pagina van de opleidingseisen).  

In de opleidingseisen staat bij de ‘overige eisen’ het volgende:  

  • De totale opleidingsduur is 2 jaar en 10 maanden. De opleidingsduur kan variëren, dit is afhankelijk van eventuele vrijstellingen.  
  • De opleiding mag maximaal 1 jaar verlengd worden. In bijzondere gevallen kan dispensatie worden verstrekt. Een schriftelijk verzoek kan ingediend worden bij de opleidingscommissie. 

Beëindigen van een opleiding of kernleerroute 

Een opleiding of kernleerroute kan alleen beëindigd worden door de zorgorganisatie (al dan niet op verzoek van de student). 
Een opleidingsinstituut kan alleen de opleiding beëindigen bij de opleidingen tot: 
Kraamverzorgende 
Eerst verantwoordelijk verzorgende 
Gespecialiseerd verzorgende revalidatiezorg 
Gespecialiseerd verzorgende somatiek 
Gespecialiseerd verzorgende gerontopsychiatrie 
Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie 

Overstap naar een andere zorgorganisatie en/of opleidingsinstituut 

Als een student overstapt naar een andere opleiding dient dat per e-mail te worden doorgegeven aan het CZO, via servicebureau@czo.nl. De e-mail moet tenminste de volgende informatie bevatten: 

  1. naam van de student 
  2. registratienummer 
  3. per welke datum de student overstapt 

Een medewerker van ons servicebureau verwerkt dit administratief, de registratie krijgt de status 'beëindigd wegens overstap'. De student kan zich vervolgens registeren bij de nieuwe zorgorganisatie en/of opleidingsinstituut.  

Zorgvuldige administratie bij een overstap is met name belangrijk voor de opleidingen of kernleerroutes waarbij er sprake is van instroomsubsidie.  

NB: t.z.t. wordt het mogelijk voor de contactpersoon studentenregistratie om dit in 'mijnczo' te verwerken. 

Registreren voor de BAZ


Iedere kernleerroute binnen de acute zorg omvat vier losse BAZ-EPA’s. Het is niet mogelijk per 1 november 2024 voor studenten om zich voor de Basis Acute Zorg (BAZ) én voor de kernleerroute te registreren. Een zelfstandige registratie voor de BAZ is alleen mogelijk als de student ook alleen de BAZ-opleiding gaat volgen. Meer informatie vindt u in dit bericht.

Ontheffing vooropleidingseis

In principe is ontheffing op de vooropleidingseis niet mogelijk. Als het wel mogelijk is, staat dit vermeld in de opleidingseisen. Bekijk of ontheffing van de vooropleidingseis mogelijk is in de opleidingseisen van de opleiding of kernleerroute. In deze opleidingseisen staat ook welke organisatie bij de ontheffing betrokken is. 

In geval een student een specifieke EPA niet kan behalen bij de zorgorganisatie waar de student in dienst is, gaat het CZO akkoord met een detachering naar een andere door het CZO erkende zorgorganisatie. De student kan zich voor deze EPA bij die organisatie inschrijven in mijnczo.