Sinds 2023 bestaat een flexibel opleidingsstelsel voor gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch ondersteunend zorgprofessionals. Voor het opleiden van deze zorgprofessionals is een subsidie beschikbaar, de zogeheten beschikbaarheidbijdrage. De subsidie wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en uitgekeerd door het Zorginstituut Nederland (ZN).
Vanaf 1 januari 2025 baseert de NZa de beschikbaarheidbijdrage voor de ziekenhuisopleidingen op basis van EPA’s en EOL’s, die in dat kalenderjaar zijn gecertificeerd. Opleidingen die voor die datum zijn gestart, komen nog in aanmerking voor diplomafinanciering. Meer informatie vindt u op de website van de NZa.
Aanvragen beschikbaarheidbijdrage NZa
Het CZO is door de NZa gekenmerkt als registratiecommissie voor de ziekenhuisopleidingen. In dat kader deelt het CZO de in- en uitstroomcijfers van zorgorganisaties met de NZa, die op basis hiervan de beschikbaarheidbijdrage verstrekt. Het betreft alleen de ziekenhuisopleidingen die door de NZa zijn vastgesteld voor de subsidie. Per 1 januari 2025 deelt het CZO ook de gecertificeerde EPA’s en EOL, zodat op basis hiervan ‘modulaire bekostiging’ kan plaatsvinden.
Het CZO is niet betrokken bij de daadwerkelijke hoogte van de subsidie of de bedragen per student die een zorgorganisatie ontvangt. Voor vragen over de vaststelling, uitkering en toewijzing van de beschikbaarheidbijdrage kunt u daarom het beste terecht bij de NZa. Hier vindt u ook informatie over welke ziekenhuisopleidingen, EOL en EPA’s voor subsidie in aanmerking komen.
Jaarlijkse controle
Jaarlijks ontvangen zorgorganisaties vier keer controlelijsten van het CZO. Wij controleren de data ten behoeve van bevoorschotting van de subsidie en ten behoeve van de vaststelling van de subsidie. Wij doen dit door eerste een voorcontrole door u uit te laten voeren en daarna een definitieve controle.
De lijsten worden gepubliceerd in ‘mijnczo’ en kunnen door de CZO-contactpersoon worden gecontroleerd.
CZO-contactpersoon
Elke door het CZO erkende zorgorganisatie heeft een contactpersoon studentenregistratie aangewezen door de raad van bestuur. De contactpersoon studentenregistratie is, conform CZO reglement, door de raad van bestuur gemachtigd en eindverantwoordelijk voor:
- Het accorderen van registraties.
- Registreren van bekwaam verklaringen in ‘mijnczo’.
- Het accorderen van diploma aanvragen.
- Het ondertekenen van de definitieve lijst instromers, gediplomeerden, bekwaam verklaarde EPA’s en behaalde EOL’s voordat het CZO de lijst naar de NZa verstuurt ten behoeve van de beschikbaarheidbijdrage.
Wilt u de CZO-contactpersoon wijzigen? De raad van bestuur kan dit zelf doen via hun account en contactpersoon in 'mijnczo'.
Vragen?
Heeft u vragen voor het CZO, dan horen wij het graag via servicebureau@czo.nl.
Heeft u vragen over de beschikbaarheidbijdrage, de vergoedingsbedragen of andere inhoudelijke afspraken? Dan kunt u terecht bij de NZa.