Zorgopleidingen die door het CZO worden toegelaten tot het CZO-opleidingsstelsel, worden CZO-zorgopleidingen genoemd. Het CZO houdt toezicht op de kwaliteit van de CZO-zorgopleidingen in zorgorganisaties (ziekenhuizen, ambulancezorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, zelfstandige behandelcentra, thuiszorg, en de kraamzorg) en in opleidingsinstituten.
*Voor de kraam- en VVT-opleidingen is alleen het opleidingsinstituut erkend. Voor de duale MBRT-opleiding is alleen de zorgorganisatie erkend.
Initiële- en vervolgopleidingen
CZO-zorgopleidingen kunnen initiële opleidingen of vervolgopleidingen zijn:
- Initiële opleidingen zijn gericht op het systematisch verwerven van relevante basiskennis en vaardigheden ten behoeve van een functie.
- Vervolgopleidingen zijn vooral gericht op functie-specifieke deskundigheid en het verwerven van vaardigheden. Een vervolgopleiding is alleen mogelijk nadat een initiële opleiding is afgerond.
Civiel effect
Een diploma of certificaat voor een CZO-zorgopleiding heeft civiel effect. Dat betekent dat de waarde (lees: diploma/certificaat) van een leerroute of opleiding landelijk wordt herkend en erkend. Lees hier meer over diploma’s en certificaten. Civiel effect bevordert de mobiliteit en aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt:
- Professionals kunnen met een CZO-diploma/ CZO-certificaat in een soortgelijke functie bij een andere zorgorganisatie aan de slag.
- Het bevordert kwaliteitsontwikkeling. De eisen van het CZO voldoen aan/sluiten aan bij de richtlijnen van wetenschappelijke verenigingen.
- Schaal voordelen door het wiel niet opnieuw zelf te hoeven uitvinden.